Bijt je Baby op je Tepels, drinkt je Baby niet Effectief of Ademt je Baby Lucht bij het Geven van Borstvoeding?

Een Britse studie toont aan dat begeleiding van verloskundigen in samenwerking met chiropractoren een effectieve aanpak is als je baby niet effectief drinkt tijdens de borstvoeding.

Heb je problemen met borstvoeding? Wacht dan niet af, maar zoek professionele hulp. Het inschakelen van professionele begeleiding is vooral belangrijk bij moeders met een baby die:

 • borstvoedingmeestal bijt in plaats van zuig, pijnlijke tepels
 • klakt tijdens de borstvoeding
 • lucht inademt tijdens het voeden
 • een duidelijke voorkeur heeft voor een borst

De statistieken van het onderzoek laten zien dat 81% van de Britse moeders startte met borstvoeding, maar na één week gaf slechts nog maar 26% van de Britse moeders borstvoeding. Slechts 1% (!) gaf borstvoeding tot de zesde maand!

“Borstvoedingsproblemen zijn geen momentopnames, maar als er eenmaal problemen zijn, zullen deze problemen zich verder ontwikkelen.”

Het onderzoek

Uit de studie blijkt dat borstvoedingsproblemen zeer vaak voorkomen en dat ouders op de hoogte moeten zijn van de professionele begeleiding en ondersteuning.

De ouders die kozen voor de behandeling in de gecombineerde verloskundigen- en chiropractorpraktijk in het Verenigd Koninkrijk, werden verzocht om een enquête in te vullen. Er zijn in totaal 85 enquêtes ingevuld door de moeders, deze zijn zowel voor als na het bezoek aan een gecombineerde verloskundigen- en chiropractiepraktijk ingevuld. In de enquête is onder andere gevraagd naar de volgende onderwerpen:

 • Pijnlijke tepels;
 • Onrustige baby;
 • Pijn tijdens het voeden;
 • Aangeboren afwijkingen;
 • Gewichtsverlies van de baby.

In de enquête zijn ook vragen opgenomen over de borstvoeding, de kwaliteit van het advies van de verloskundige en de over de ervaring met de behandeling van de chiropractor.

 

De resultatenGraph 93% verbetering

Maar liefst 93% van de moeders waren zeer tevreden over de behandeling en merkten verbetering met betrekking tot de borstvoeding.

 

De uitkomsten van dit eerste onderzoek met betrekking tot de samenwerking tussen verloskundigen en chiropractoren zijn goed uitgepakt. Bijna vier keer zoveel moeders waren na het bezoek aan deze gecombineerde kliniek overtuigd om alleen maar borstvoeding te geven.

Van de 85 uitgedeelde vragenlijsten, werden er 72 vragenlijsten ingevuld teruggestuurd. Maar liefst 93% van de moeders waren zeer tevreden over de behandeling en merkten verbetering met betrekking tot de borstvoeding. Voor de behandeling werden slechts 26% van de baby´s gevoed met borstvoeding. Na de behandeling gaven opmerkelijk veel moeders uitsluitend borstvoeding aan hun kind, namelijk 86% van de moeders die meededen aan het onderzoek!


Verbeterpunten voor een volgend vergelijkbaar onderzoek ten opzichte van dit onderzoek:

 • Type onderzoek: dit onderzoek heeft geen rekening gehouden met causaliteit;
 • De deelnemende groep was relatief klein;
 • Er zijn geen vergelijkbare studies;
 • Er wordt niet gesproken over de deelnemers die wellicht minder tevreden waren.

Conclusie

Deze studie toont aan dat een behandeling in een kliniek waar verloskundigen en chiropractoren samenwerken zeer effectief kan zijn bij het verhelpen van borstvoedingsproblemen. Het onderzoek wijst uit dat deze behandeling en het juiste advies een enorm verschil kan maken.

Bron: Miller J. et al., “Parent Reports of Exclusive Breastfeeding After Attending a Combined Midwifery and Chiropractic Feeding Clinic in the United Kingdom. A cross sectional study.” J Evid Based Complementary Altern Med. 2016 Mar; 21(2): 85–91.

 

2018-05-18T14:43:58+00:00